Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 στο ιατρικό περιοδικό BMJ, έδειξε ότι η πρόσφατη (τις προηγούμενες 14 μέρες) χρησιμοποίηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (μη ασπιρινούχων μη στεροειδών) σχετίζεται με αυξημένες, κατά 19%, εισαγωγές στο νοσοκομείο για Καρδιακή Ανεπάρκεια.
http://www.bmj.com/content/354/bmj.i4857

Η μετα-ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων από 4 χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία) μεταξύ των ετών 1999 και 2010.

Ο αυξημένος κίνδυνος κυμάνθηκε από 83% για την Ketorolac ως 16% για την Naproxen.

Arcoxia-box

Ο κίνδυνος από τα υπόλοιπα ήταν: Etoricoxib: 51%, Indomethacin: 51%, Rofecoxib: 36%, Sulindac: 32%, Piroxicam: 27%, Acemethacin: 21%, Diclofenac: 19%, Nimesulide: 18%, Ibuprofen: 18%.

fortathrin-prod-e

Υποθέτουν ότι η κατακράτηση Νατρίου, η μείωση της νεφρικής διήθησης και ο αγγειόσπασμος ήταν οι αιτίες της αύξησης των επεισοδίων καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτή πέρα από τις φαρμακολογικές ιδιότητες του κάθε μορίου, εξαρτάται βέβαια και από τη δόση του.

Όμως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη εκτός από την αύξηση του κινδύνου για Καρδιακή Ανεπάρκεια και ιδίως όσα ανήκουν στην κατηγορία των Κοξίμπων, αυξάνουν τα Εμφράγματα και τα Ισχαιμικά Εγκεφαλικά Επεισόδια με άλλο μηχανισμό, κυρίως με αύξηση των θρομβώσεων και αγγειόσπασμο.

hf SystolicDiastolic_Heartfailure.5518685646fab

 

 

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :